Чи можна читати перед сном?

Чи можна читати перед сном?

Читати чи не читати в ліжку — питання, тісно пов'язане зі станом вашого здоров'я, тобто в чи порядку ваш зір, чи відомі вам правила читання лежачи і при вечірньому освітленні. Тривале читання в ліжку, звичайно, впливає на зір, тому що, як правило, освітлення недостатньо для цього пристосовано. На вашому робочому столі освітлення безсумнівно краще і сильніше. І лежаче положення є не дуже підходящим для читання. Вам незручно довго лежати на спині, ви повертаєтеся на бік, відповідно повернувши також і книгу.

Таким чином, одна частина книги перебуває близько від ваших очей, інша - відносно далеко. Отже, ви читаєте тільки одним оком, на яке припадає більше навантаження. При читанні слід дотримуватися основного правила: рядки повинні бути на однаковій відстані від обох очей і однаково освітлені. Це правило часто порушується, тому читання в перед сном в ліжку шкідливе для зору.

Але припустимо, що освітлення відповідає правилам, а ваш зір у такому стані, що лікар дозволив вам читати в ліжку. У такому випадку я не заперечую проти читання в постелі. Я знаю, що іноді протягом цілого дня у вас не знайдеться вільної хвилини для читання і лише ввечері в ліжку ви можете спокійно насолоджуватися книгою. Але ви стомилися і незабаром зауважуєте, що зміст прочитаного не дійшов до вашої свідомості. Іноді книга випадає з ваших рук. Не пручайтеся сну. Погасіть світло і будьте впевнені, що ви спокійно і міцно заснете.

Надалі варто вам взяти книгу в руки і прочитати кілька рядків, як ви засинаєте. Якщо причина вашого безсоння не занадто серйозна, то для її усунення досить зосередити думки на питаннях, пов'язаних із прочитаною книгою. Утома, яка виникає при читанні, стомлює центри зору, і звідти гальмування поширюється по всій корі головного мозку.

Однак при більш глибокій причині безсоння читання не допомагає, тому необхідно пробувати інші засоби. Тільки не намагайтеся читати всю ніч, тому що до втоми після робочого дня приєдналося б стомлення від нічного читання, а це, напевно, погано вплине на ваше здоров'я.

Якщо ви відчуєте, що у вас змикаються очі, не чекайте, коли книга випаде з рук, а відкладіть її, погасіть світло і постарайтеся зайняти найбільш зручне для сну положення.

І ще декілька слів про книгу. Читати перед сном варто книгу, яка Вам подобається і сюжет якої не є надто емоційним. Бо під впливом вражень від прочитаної книги, Вам можуть наснитися неприємні сни. До речі, купить книги онлайн киев Ви можете в інтернет-магазині empik.ua. Ціни і асортимент Вас приємно здивують!